Najčešći tjelesni simptomi nadutosti: razumijete li signale koje vam vaše tijelo šalje?

simptomi nadutosti

Koji su najčešći tjelesni simptomi nadutosti i kako prepoznati znakove koje nam tijelo šalje? Ako patite od nadutosti, vrlo je važno razumjeti uzroke i posljedice nadutosti te pronaći učinkovite načine za suzbijanje ovog neugodnog stanja

Nadutost, poznata i kao meteorizam, čest je problem s kojim se suočavaju mnogi ljudi. Ovaj neugodan osjećaj u trbuhu često je popraćen različitim tjelesnim simptomima koji mogu uzrokovati nelagodu i ometati svakodnevni život. 

Što je nadutost?

Nadutost se obično opisuje kao osjećaj punoće ili napuhanosti u trbuhu. Ovaj osjećaj često je popraćen prisutnošću viška plinova u probavnom traktu, što može uzrokovati nelagodu i bol.

Nadutost može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući prehranu, način života i zdravstvene stanje. Ovaj simptom može biti kratkotrajan ili kroničan, a intenzitet može varirati od osobe do osobe. simptomi nadutosti

Iako nadutost nije uvijek razlog za brigu, važno je razumjeti koji su najčešći tjelesni simptomi nadutosti kako biste mogli prepoznati znakove koje vam vaše tijelo šalje. Pravovremeno prepoznavanje i prevencija nadutosti može pomoći u prevenciji ozbiljnih zdravstvenih problema.

Najčešći tjelesni simptomi nadutosti

  1. Bol u trbuhu

    Jedan od najčešćih tjelesnih simptoma nadutosti je bol u trbuhu. Ova bol može biti različitog intenziteta i lokalizacije, često se javlja u gornjem ili donjem dijelu trbuha. Bol može biti oštra ili tupa i često se pogoršava nakon obroka.

  2. Nadimanje

    Nadimanja su česti simptomi nadutosti. Osjećaj napuhanosti može biti vrlo neugodan, a trbuh može izgledati veći nego inače. Nadimanje često prati osjećaj težine i nelagode u trbuhu.

  3. Podrigivanje i nadutost

    Mnogi ljudi s nadutošću često podriguju i osjećaju se naduto. Ovo podrigivanje može biti popraćeno neugodnim mirisom ili okusom, što dodatno može uzrokovati nelagodu.

  4. Poremećaji stolice

    Nadutost može utjecati na redovitost stolice. Osobe s nadutošću često imaju promjene u učestalosti i konzistenciji stolice. To može uključivati proljev, zatvor ili čak prolazak plinova bez pražnjenja crijeva.

  5. Žgaravica

    Žgaravica je simptom koji se može pojaviti kod nadutosti, posebno kada plinovi pritisnu na želudac. To može uzrokovati osjećaj pečenja i nelagode u grlu i prsima.

  6. Osjećaj punoće

    Osjećaj punoće u trbuhu čest je simptom nadutosti. Osoba se može osjećati kao da je prejela iako nije konzumirala velike količine hrane.

  7. Zvukovi u trbuhu

    Nadutost često prate neugodni zvukovi i bubrenje u trbuhu. To su zvukovi koje drugi mogu čuti i često se osjećate nelagodno zbog njih.

Što uzrokuje nadutost?

  1. Prekomjerno gutanje zraka

    Jedan od glavnih uzroka nadutosti je gutanje zraka tijekom jela ili pića. To se posebno može događati kada jedemo brzo ili razgovaramo dok jedemo. Zrak koji se nakuplja u probavnom traktu može uzrokovati nadutost.

  2. Nedostatak enzima za probavu

    Nedostatak određenih enzima za probavu, poput laktoze ili fruktoze, može uzrokovati nadutost nakon konzumiranja namirnica koje sadrže ove šećere. Tijelo ne može pravilno razgraditi te šećere, što dovodi do stvaranja plinova.

  3. Poremećaji crijeva

    Poremećaji crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili upalnih bolesti crijeva (IBD), mogu uzrokovati kroničnu nadutost. Ovi poremećaji mijenjaju normalnu funkciju probavnog trakta i mogu rezultirati nadutošću.

  4. Nestabilna prehrana

    Nepravilna prehrana, uključujući konzumiranje previše gaziranih pića, masnih ili začinjenih namirnica, može izazvati nadutost. Ove namirnice mogu iritirati probavni trakt i potaknuti stvaranje plinova.

  5. Stres i tjeskoba

    Emocionalni faktori, poput stresa i tjeskobe, mogu utjecati na probavni trakt i uzrokovati nadutost. Crijeva su osjetljiva na emocionalne promjene, pa se simptomi nadutosti često pogoršavaju u stresnim situacijama.

Kako se nositi s nadutošću

Srećom, postoji niz strategija koje mogu pomoći u ublažavanju tjelesnih simptoma nadutosti i poboljšanju općeg osjećaja blagostanja. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

1. Pravilna prehrana

Jedan od ključnih načina za upravljanje nadutošću je pravilna prehrana. Pokušajte izbjegavati namirnice koje uzrokuju nadutost, poput gaziranih pića, mliječnih proizvoda ili začinjene hrane. Umjesto toga, konzumirajte više voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina.

2. Sporo jedenje

Jedenje brzo može uzrokovati gutanje zraka, što može pogoršati nadutost. Pokušajte jesti polako, temeljito žvakati hranu i izbjegavati gutanje zraka tijekom obroka.

3. Vježbanje

Redovito vježbanje može pomoći u poticanju probave i smanjenju nadutosti. Fizička aktivnost potiče kretanje crijeva i olakšava prolazak plinova.

4. Izbjegavanje stresa

Proučite tehnike opuštanja poput meditacije ili dubokog disanja kako biste smanjili stres i tjeskobu, što može smanjiti simptome nadutosti.

5. Korištenje probiotika

Probiotici su korisni mikroorganizmi koji mogu poboljšati ravnotežu crijevne flore. Razgovarajte s liječnikom o mogućnosti uzimanja probiotika kako biste podržali zdravu probavu.

simptomi nadutosti

Kada se obratiti liječniku?

Iako većina slučajeva nadutosti može se riješiti promjenama u načinu života i prehrani, postoje situacije u kojima je važno potražiti medicinsku pomoć. Obratite se liječniku ako:

  • Simptomi nadutosti traju dulje vrijeme i nisu olakšani promjenama u prehrani ili načinu života.
  • Pojavljuju se ozbiljni simptomi nadutosti poput krvarenja iz probavnog trakta, gubitka težine ili naglog pogoršanja zdravstvenog stanja.
  • Imate povijest upalnih bolesti crijeva ili drugih ozbiljnih probavnih poremećaja.

Liječnik će moći provesti odgovarajuće pretrage i dijagnostiku kako bi utvrdio koji su simptomi nadutosti i njihovi uzroci te predložiti odgovarajuće liječenje.

Imati na umu

Nadutost može biti neugodna i frustrirajuća pojava, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste ublažili tjelesne simptome i poboljšali svoje opće zdravlje. Pravilna prehrana, sporo jedenje, vježbanje i upravljanje stresom ključni su faktori u prevenciji i rješavanju nadutosti. Ako simptomi nadutosti ne prestaju ili postanu ozbiljni, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme.

Što su simetikon i aktivni ugljen?

Simetikon je spoj koji se koristi za razbijanje mjehurića plinova u želucu i crijevima, čime pomaže u smanjenju nadutosti trbuha. Također, može biti dobra pomoć ako vas muče stalni i nekontrolirani vjetrovi. Djeluje tako da smanjuje napetost površine mjehurića plinova, olakšavajući njihovo razbijanje i eliminaciju iz tijela.

Aktivni ugljen je tvar koja veže na sebe toksine, plinove i mikroorganizme, zajedno s njihovim toksinima, te ih izlučuje iz tijela putem stolice. Aktivni ugljen se često koristi kao pomoć kod nadutosti.

Ovi proizvodi, simetikon i aktivni ugljen, često se koriste kao sredstva za olakšavanje problema s nadutošću, plinovima i probavom.

Doznajte više na Simaktiv tablete sa aktivnim ugljenom i simetikonom

A svoju kutijicu Simaktiva možete naručiti na ljekarnaonline.hr

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Zanimljivosti