Kako nastaju želučani plinovi?

Kako nastaju plinovi u želucu?

Nadutost ili flatulencija je normalan biološki proces koji uključuje prolazak zraka ili plinova kroz probavni trakt i njihovo izbacivanje (kroz anus) u vanjski okoliš. Podjednako se javljaju kod muškaraca i žena, bez obzira na dob. U prosjeku, normalna količina plinova koju odrasla osoba ispušta tijekom dana iznosi pola do jednu i pol litru dnevno. Plinovi se unutar probavnog trakta sastoje od kisika, dušika, ugljičnog dioksida, vodika i metana.

Želučani plin nastaje na dva načina – gutanjem zraka tijekom hrane, pića ili govora te radom bakterija koje se nalaze u crijevima. Tijekom dana u crijevima se nalazi velika količina plinova, od kojih se manje oslobađa u vanjski okoliš, što znači da se određena količina resorbira u tijelu.

Kod nekih osoba je peristaltika u predjelu debelog crijeva jača, pa se većina plinova ne uspijeva apsorbirati, zbog čega se češće stvaraju i izbacuju. Ono što u plinovima koje ispuštamo zapravo neugodno miriše i stvara nelagodu u svima nama, je sumpor, koji je produkt bakterija koje inače žive u našim crijevima.

Prekomjerni plinovi mogu uzrokovati nadutost, a ponekad i bolove u trbuhu.

Kada se treba obratiti liječniku?

Kao što je već spomenuto, stvaranje i ispuštanje plinova potpuno je prirodan fenomen, a kako je svaki organizam poseban, količina zraka koju netko izbaci tijekom dana varira i ovisi o samom organizmu.
Međutim, neki ljudi su osjetljivi na normalnu količinu plina koji se proizvodi u tijelu.

Kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva, zbog preosjetljivosti živaca koji prenose impulse iz crijeva, normalna količina plinova i protok zraka kroz crijeva mogu biti neugodni i bolni.

Iako je većina plinova bez mirisa, oni koji imaju jak, neugodan miris mogu ukazivati na bolest ili stanje poput već spomenutog sindroma iritabilnog crijeva, netolerancije na laktozu i crijevne kandidijaze. Važno je napomenuti da se plinovi ne smiju zadržavati jer se mogu nakupljati u crijevima i iritirati ih.

Ako plinove prate simptomi kao što su proljev, bolovi u trbuhu, anemija, krv u stolici, povraćanje ili povišena temperatura, potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdilo radi li se i o kojoj bolesti.
Većina ljudi, međutim, ne treba lijekove. Proizvodnju plinova i nadutost možemo smanjiti izbjegavanjem brze i procesirane hrane, gaziranih pića i hrane koja smeta našem tijelu te uvođenjem dobrih prehrambenih navika da žvačemo polako i dulje.

Ukoliko zbog ubrzanog života i tempa jednostavno ne stižete promijeniti prehrambene navike, rješenje za Vas su tablete Simaktiv koje možete kupiti bez recepta u svim ljekarnama u Hrvatskoj. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji Simetikona i Aktivnog ugljena, Simaktiv uklanja osjećaj nadutosti iz organizma, razgrađuje plinove u crijevima, te smanjuje ispuštanje neugodnih vjetrova na najmanju moguću mjeru.

Zanimljivosti