Mogu li nadutost i lijekovi biti povezani?

nadutost i lijekovi

Nadutost i lijekovi. Nadutost može biti neugodan problem za mnoge ljude. Ponekad se javlja kao nuspojava upotrebe određenih lijekova. U ovom članku, istražit ćemo kako i zašto lijekovi mogu uzrokovati nadutost te kako se možete nositi s ovom neželjenom nuspojavom.

Zašto lijekovi uzrokuju nadutost?

Nadutost je stanje koje karakterizira osjećaj napuhanosti i povećanja volumena u trbuhu. Može se javiti zbog nakupljanja plinova u probavnom traktu, što često dovodi do nelagode i bolova. Kada govorimo o lijekovima, nadutost može biti posljedica nekoliko različitih mehanizama:

  1. Iritacija probavnog trakta: Određeni lijekovi mogu iritirati probavni trakt i uzrokovati nadutost kao odgovor na tu iritaciju.

  2. Promjene u crijevnoj mikroflori: Lijekovi, posebno antibiotici, mogu promijeniti ravnotežu crijevne mikroflore, što može rezultirati nakupljanjem plinova i nadutošću.

  3. Usporavanje probave: Neke vrste lijekova usporavaju proces probave, što može dovesti do sporijeg kretanja hrane kroz probavni trakt i stvaranja više plinova.

Nadutost i lijekovi – koje vrste lijekova mogu izazvati nadutost?

Neki od lijekova koji mogu izazvati nadutost su:

  1. Antibiotici: Antibiotici, posebno oni širokog spektra, mogu promijeniti ravnotežu crijevne mikroflore, što može rezultirati nadutošću i probavnim smetnjama.

  2. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID-ovi): Lijekovi kao što su ibuprofen, aspirin i naproksen mogu iritirati želudac i crijeva te uzrokovati nadutost kod nekih ljudi.

  3. Laksativi: Iako su namijenjeni poticanju probave i prevenciji zatvora, laksativi mogu uzrokovati nadutost ako se koriste u prevelikim količinama ili nepravilno.

  4. Opijati: Opijati su snažni lijekovi za ublažavanje boli, ali često usporavaju probavu i mogu dovesti do nadutosti.

  5. Lijekovi za visoki krvni tlak: Određeni lijekovi za kontrolu krvnog tlaka, poput blokatora kalcijevih kanala, mogu izazvati nadutost kod nekih osoba.

  6. Antidepresivi: Neki antidepresivi, posebno oni iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI), mogu uzrokovati gastrointestinalne nuspojave, uključujući nadutost.

  7. Antiupalni lijekovi: Lijekovi koji se koriste za liječenje upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis ili Chronova bolest također mogu imati nuspojavu nadutosti.

  8. Hormonska terapija: Hormonska terapija, poput hormona štitnjače, može poremetiti normalnu funkciju probavnog trakta i uzrokovati nadutost.

  9. Kemoterapija: Lijekovi koji se koriste u kemoterapiji za liječenje raka mogu iritirati probavni trakt i uzrokovati nadutost kao nuspojavu.

  10. Antiulcer lijekovi: Lijekovi koji se koriste za liječenje čira na želucu, poput antacida ili proton pump inhibitora (PPI), mogu promijeniti pH želuca i utjecati na probavu.

Kako se nositi s nadutošću kao nuspojavom lijekova?

Ako primijetite da vas određeni lijekovi često dovode do nadutosti, važno je razgovarati s vašim liječnikom. Možda postoji alternativni lijek ili način primjene koji neće izazvati ovu neželjenu nuspojavu nadutost i lijekovi.

Također, evo nekoliko korisnih savjeta za ublažavanje nadutosti:

  • Pravilna prehrana: Izbjegavajte hranu koja pojačava nadutost poput gaziranih pića, mahunarki, kupusa i brokule.

  • Povećajte unos vlakana: Vlakna mogu pomoći regulirati probavu i smanjiti nadutost.

  • Probiotici: Dodaci probioticima mogu pomoći obnoviti ravnotežu crijevne mikroflore.

  • Pijte dovoljno vode: Dovoljna hidratacija može pomoći u olakšavanju probave.

  • Vježbajte redovito: Fizička aktivnost potiče probavu i može pomoći u sprečavanju nadutosti. Redovite šetnje ili umjerena tjelovježba mogu biti korisne.

  • Razmislite o promjeni doze ili vrsti lijeka: Ako je nadutost ozbiljan problem, razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim promjenama u dozi lijeka ili o prelasku na alternativni lijek koji može imati manje nuspojava.

  • Izbjegavajte alkohol i pušenje: Alkohol i pušenje mogu iritirati želudac i crijeva, pa ih je najbolje izbjegavati ili konzumirati umjereno

  • Opustite se: Stres može utjecati na probavni sustav, pa pokušajte primijeniti tehnike opuštanja poput meditacije ili dubokog disanja kako biste smanjili stres.
 

Nadutost može biti nuspojava korištenja određenih lijekova, ali postoje načini kako se nositi s njom. Ako primijetite da vas lijekovi često dovode do nadutosti, ne oklijevajte konzultirati se sa svojim liječnikom kako biste pronašli najbolje rješenje za vašu situaciju. Vaše zdravlje uvijek vam mora biti od najveće važnosti.

Simetikon i aktivni ugljen

Zahvaljujući djelovanju djelatnih tvari simetikon i aktivni ugljen, uz Simaktiv mogu se smanjiti nadutost i vjetrovi, podrigivanje, osjećaj da vam želudac postaje mekši, sa manje grčeva i manje nadutosti. Doznajte više na Simaktiv tablete sa aktivnim ugljenom i simetikonom

A svoju kutijicu Simaktiva možete naručiti na ljekarnaonline.hr

Zanimljivosti