Muče me nervozna crijeva – što smijem jesti?

nervozna crijeva
“Nervozna crijeva” nije medicinski termin koji se koristi za opisivanje određenog fiziološkog stanja crijeva. Međutim, izraz “nervozna crijeva” često se koristi kao sinonim za sindrom nervoznog crijeva, koji je funkcionalni poremećaj crijeva koji uzrokuje simptome poput bolova u trbuhu, promjena u stolici i nadutosti.

Sindrom nervoznog crijeva je čest poremećaj, a pretpostavlja se da ga uzrokuju različiti čimbenici kao što su stres, preosjetljivost na hranu, abnormalnosti u crijevnoj flori, hormonalne promjene i genetski čimbenici. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe, a mogu biti blagi do ozbiljnih i utjecati na kvalitetu života.

Imam ‘nervozna crijeva’, što smijem jesti?

Sindrom nervoznog crijeva (SNC) je funkcionalni poremećaj crijeva koji uzrokuje učestale bolove u trbuhu, promjene u stolici, kao što su proljev ili zatvor, te nadutost. Njegovi simptomi su često povezani sa stresom, ali mogu biti i pogoršani unosom određene hrane.

Izbjegavanje hrane koja može izazvati simptome kao što su mliječni proizvodi, gluten, masna hrana i kofein, može pomoći u smanjenju simptoma. Također, redovita tjelesna aktivnost i smanjenje stresa mogu poboljšati simptome SNC-a.

Općenito, preporučuje se da osobe s sindromom nervoznog crijeva jedu hranu koja je lagana za probavu, a koja ne iritira probavni sustav. Neke od namirnica koje možete jesti su:

  • Bjelančevine: piletina, puretina, riba, jaja, tofu
  • Žitarice: riža, quinoa, heljda, proso
  • Povrće: tikvice, mrkva, paprika, krastavci, rajčice, patlidžan, bundeva, blitva
  • Voće: banane, bobičasto voće, naranče, mandarine, dinje
  • Mliječni proizvodi: jogurt bez laktoze, tvrdi sirevi, biljno mlijeko bez laktoze

S obzirom na to da osobe s sindromom nervoznog crijeva imaju različite simptome, važno je pratiti što jedete i kako se osjećate nakon toga. Ako neka hrana izazove simptome, pokušajte ju izbjegavati.

Recept za ručak koji bi mogao biti prikladan za osobe s sindromom nervoznog crijeva je lagani rižoto s piletinom i tikvicama, u kojem možete izbjeći namirnicu češnjak, a potražite ga na coolinarka.com

Kako se riješiti nadutosti i plinova u trbuhu?

Većina ljudi može kontrolirati svoje simptome promjenom prehrambenih navika, samanjenem stresa i korištenjem propisane terapije

Zahvaljujući djelovanju djelatnih tvari simetikon i aktivni ugljen, podrigivanje se smanjuje, želudac postaje mekši, manje napuhnut, nestaju bolovi i grčevi u želucu, i smanjuje se nadutost. Doznajte više na >> Simaktiv tablete sa aktivnim ugljenom i simetikonom

SIMAKTIV: brzo smanjuje nadutost i ublažava bolove u trbuhu

Svoju kutijicu Simaktiva možete odmah naručiti na ljekarnaonline.hr

Zanimljivosti