Što je normalna probava?

normalna probava
Normalna probava je proces kojim tijelo razgrađuje hranu koju konzumiramo, apsorbira hranjive tvari i eliminira neprobavljene ostatke iz tijela. Ona uključuje nekoliko ključnih faza i funkcija koje se odvijaju u probavnom sustavu.

Kako izgleda normalna probava prosječnog čovjeka? 

  1. Unošenje hrane: Probava započinje unošenjem hrane kroz usta. Usta se koriste za žvakanje hrane i miješanje sline s hranom, što olakšava gutanje.

  2. Žvakanje i gutanje: Hrana se žvače kako bi se razbila na manje komade i pomiješala s pljuvačkom. Zatim se hrana guta i putuje kroz jednjak prema želucu.

  3. Djelovanje želučanih sokova: U želucu, hrana se miješa s kiselinom i enzimima kako bi se razgradila. Kiseline i enzimi razgrađuju hranu na manje molekule.

  4. Probava u tankom crijevu: Nakon želuca, hrana ulazi u tanko crijevo, gdje se odvija glavni dio probave i apsorpcije hranjivih tvari. Enzimi iz gušterače i žuč iz jetre razgrađuju ugljikohidrate, proteine i masti na najmanje molekularne oblike, koji se zatim apsorbiraju kroz stijenke tankog crijeva u krvotok.

  5. Debelo crijevo i eliminacija otpada: Neprobavljene tvari i ostaci hrane ulaze u debelo crijevo. U debelom crijevu se apsorbira voda, a bakterije u crijevima pomažu u razgradnji neprobavljene hrane i proizvodnji nekih vitamina. Konačni otpadni materijal, fekalije, skladišti se u rektumu i eliminira kroz anus putem procesa zvanog defekacija.

Normalna probava se odvija bezbolno i omogućuje tijelu da dobije potrebne hranjive tvari iz hrane. Bilo kakve promjene u probavi, kao što su kronična zatvor, proljev, nadutost ili žgaravica, mogu ukazivati na probavne smetnje ili poremećaje, a u tim slučajevima je važno konzultirati se s liječnikom.

Što su Simaktiv i aktivni ugljen?

Zahvaljujući djelovanju djelatnih tvari simetikon i aktivni ugljen, uz Simaktiv mogu se smanjiti nadutost i vjetrovi, podrigivanje, osjećaj da vam želudac postaje mekši, sa manje grčeva i manje nadutosti. Doznajte više na >> Simaktiv tablete sa aktivnim ugljenom i simetikonom

Svoju kutijicu Simaktiva možete naručiti na ljekarnaonline.hr

Zanimljivosti