Meteorizam (nadutost trbuha)

Nadutost ili meteorizam je velika količina plinova u crijevima koji stvaraju osjećaj napetosti i sitosti ubrzo nakon obroka. Nadutost i plinovi u trbuhu mogu biti popraćeni bolovima koji mogu biti na istom mjestu ili se pomicati tijekom dana. Ovi simptomi su popraćeni nadimanjem i podrigivanjem. Sve to stvara velike neugodnosti i može biti ozbiljan društveni poremećaj, ali i estetski čimbenik. Zbog svih navedenih simptoma, nadutost je vrlo čest razlog za posjet liječniku opće prakse.

Budući da se plinovi nadutosti mogu podijeliti na unesene plinove (progutani zrak) i plinove koji nastaju u procesu probave, uzroci nadutosti su različiti. Najčešće je to neadekvatna prehrana, odnosno prekomjeran unos namirnica koje izazivaju plinove (gazirani sokovi, slatkiši, žvakaće gume, mahunarke, kupus, brokula, krastavac, odnosno povrće koje sadrži ugljikohidrate melitrozu), zatim način unosa hrane (brza konzumacija i neprožvakana hrana te uzimanje velikih količina zraka između međuobroka), intolerancija na hranu, alergije, ali i drugi aspekti načina života kao što su stres, tjelesna neaktivnost i pušenje.

Pri liječenju nadutosti posebnu pozornost treba obratiti na higijensko-prehrambeni režim: izbjegavati hranu koja uzrokuje pojačano stvaranje plinova, podijeliti obroke u nekoliko manjih tijekom dana, jesti sporije uz više žvakanja, ispitati intoleranciju na hranu i alergije te koristiti pomagala koja će ubrzati eliminaciju plinova iz gastrointestinalnog trakta.

Simaktiv je preparat koji se pokazao kao vrlo učinkovit kod uklanjanja plinova i nadutosti. Sadrži kombinaciju simetikona i aktivnog ugljena. Simetikon razbija mjehuriće plinova u želucu i crijevima i čini ih manjim, a aktivni ugljen veže oslobođene plinove i izbacuje ih iz organizma kroz stolicu. Obje tvari su kemijski inertne i zato je Simaktiv pripravak koji možemo preporučiti djeci od 14 godina i odraslima, trudnicama i dojiljama. Simaktiv počinje djelovati za 15 minuta u želucu, što bolesnika oslobađa aerofagije, a nastavlja djelovanje u crijevima, te u sljedećih sat vremena potpuno oslobađa pacijenta od osjećaja napetosti i boli.

Simaktiv smanjuje nadutost, normalizira probavu, ublažava bolove i grčeve u trbuhu te smanjuje podrigivanje. Bolesnicima preporučam dvije tablete dva puta dnevno uz obrok, kako bi imali miran želudac i dobru probavu.

Na kraju, treba napomenuti, iako je nadutost u većini slučajeva bezopasan problem, ova pojava može biti i simptom ozbiljnog stanja. Stoga iznenadni zatvor, krv u stolici, proljev, mučnina, povraćanje, u kombinaciji s nadutošću zahtijevaju detaljan pregled i konzultacije s gastroenterologom.


Zanimljivosti