Brinu li i vas stalni i nekontrolirani vjetrovi u crijevima?

stalni i nekontrolirani vjetrovi

Brinu li i vas stalni i nekontrolirani vjetrovi? Jeste li ikada osjetili neugodne vjetrove nakon obroka ili ih imate stalno? Iako to nije ništa neuobičajeno, može značajno utjecati na kvalitetu života.

Vjetrovi u crijevima su prirodni dio probavnog procesa, ali kada postanu stalni i nekontrolirani, mogu biti prilično naporni. Što točno uzrokuje stalne vjetrove u crijevima, kako ih prepoznati i kako ih ublažiti?

Što su vjetrovi u crijevima?

Prije nego što se dublje pozabavimo ovom temom, moramo razumjeti osnove procesa probave. Kada jedemo hranu, ona prolazi kroz probavni sustav kako bi se oslobodili hranjivi sastojci i energija. Tijekom ovog procesa, crijeva proizvode plinove kao nusproizvod probave, uključujući vodik, metan i ugljični dioksid.

Ti se plinovi potom eliminiraju iz tijela kroz vjetrove ili podrigivanje.

Stalni i nekontrolirani vjetrovi i njihovi uzroci

Što može uzrokovati da vjetrovi postanu stalni i nekontrolirani? Najčešće su to loše prehrambene navike i poremećaji u probavnom sustavu.

Loše prehrambene navike

Loše prehrambene navike poput brze hrane, konzumacije gaziranih pića i prejedanja mogu narušiti ravnotežu probavnog sustava i uzrokovati povećanu proizvodnju plinova.

vjetrovi u crijevima

Poremećaji probavnog sustava

Poremećaji probavnog sustava kao što su crijevna disbioza ili sindrom iritabilnog crijeva također mogu rezultirati stalnim vjetrovima i nelagodom.

Kako prepoznati da su u pitanju stalni i nekontrolirani vjetrovi?

Prepoznati stalne vjetrove u crijevima prilično je jednostavno. Uobičajeni simptomi uključuju nadutost, osjećaj punoće, neugodu ili bol u trbuhu, česte podrigivanje ili često ispuštanje vjetrova. Kada se ti simptomi javljaju redovito i ometaju vašu svakodnevnu rutinu, tada možemo govoriti o stalnim vjetrovima.

Ti nekontrolirani vjetrovi mogu biti izvor nelagode i srama, posebno u društvu. Mogu ograničiti što jedete ili radite, a to može utjecati i na vašu kvalitetu života.

Najčešće prehrambene pogreške

Kao što smo već spomenuli, loše prehrambene navike mogu znatno pridonijeti stalnim vjetrovima u crijevima. Evo nekoliko najčešćih prehrambenih pogrešaka koje treba izbjegavati:

1. Jedenje brze hrane:

Hrana bogata mastima, konzervansima i umjetnim sastojcima može biti teška za probaviti, što rezultira stvaranjem više plinova.

2. Konzumacija gaziranih pića

Gazirana pića često sadrže mjehuriće plina koji mogu uzrokovati nadutost i vjetrove.

3. Prejedanje

Prekomjerno unošenje hrane uzrokuje da probavni sustav mora raditi više nego što je potrebno, povećavajući proizvodnju plinova.

Poremećaji probavnog sustava koji uzrokuju vjetrove

Ponekad su stalni vjetrovi posljedica poremećaja u probavnom sustavu. Dva najčešća poremećaja koja mogu uzrokovati stalne vjetrove su:

1. Crijevna disbioza

Neravnoteža crijevne mikroflore može rezultirati nadutošću, probavnim problemima i stvaranjem više plinova.

2. Sindrom iritabilnog crijeva

Ovaj poremećaj karakterizira kronični bol u trbuhu, promjene u stolici i povećana proizvodnja plinova.

Kako ublažiti stalne vjetrove u crijevima?

Sada kada shvaćamo uzroke stalnih vjetrova, vrijeme je da se fokusiramo na njihovo ublažavanje. Evo nekoliko korisnih savjeta kako to postići:

1. Promjena prehrambenih navika

Pokušajte izbjegavati hranu koja potiče stvaranje plinova i umjesto toga uključite više probiotika i vlakana u svoju prehranu.

2. Vježbe disanja

Tehnike dubokog disanja i vježbe opuštanja mogu pomoći smanjiti količinu progutanog zraka i poticati pravilnu probavu.

3. Prirodni dodaci prehrani

Neki dodaci prehrani, poput onih koji u sebi imaju simetikon i aktivni ugljen, mogu pomoći uravnotežiti probavni sustav i smanjiti stvaranje plinova.

napuhanost i vjetrovi

Stalni i nekontrolirani vjetrovi – Prehrana za njihovu kontrolu

Prehranom možemo smanjiti stvaranje plinova i ublažiti stalne vjetrove. Pokušajte ove namirnice uključiti u svoju redovitu prehranu:

1. Hrana bogata probioticima

Jogurt, kefir, kiseli krastavci i fermentirani proizvodi mogu pomoći u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore.

2. Hrana smanjene razine plinova

Riba, piletina, zeleno lisnato povrće, voće poput borovnica i banane, te cjelovite žitarice mogu biti dobar izbor.

3. Biljni čajevi i začini

Kamilica, metvica i đumbir mogu pomoći smiriti probavni sustav, dok začini poput kima i korijandera smanjuju nadutost.

Savjeti za prevenciju vjetrova u crijevima

Osim liječenja, prevencija također igra važnu ulogu. Evo nekoliko savjeta kako možete spriječiti stalne vjetrove u crijevima:

1. Polagano jedenje i temeljito žvakanje

Obratite pažnju na način na koji jedete. Polako žvačite hranu kako biste olakšali probavi i smanjili progutanje zraka.

2. Izbjegavanje stresnih situacija

Stres može nepovoljno utjecati na probavni sustav. Naučite tehnike upravljanja stresom, kao što su opuštanje ili lagana šetnja prirodom.

Kada posjetiti liječnika?

U većini slučajeva, stalni vjetrovi u crijevima su posljedica loših prehrambenih navika i nestabilnog probavnog sustava. Međutim, ako se simptomi pogoršavaju ili postanu neizdrživi, važno je potražiti savjet liječnika. Oni će moći isključiti ozbiljnije probleme i pružiti vam odgovarajuće liječenje.

Zaključak

Stalni vjetrovi u crijevima mogu biti neugodni, ali s ispravnim pristupom i promjenom prehrambenih navika, mogu se ublažiti. Obratite pažnju na prehranu, izbjegavajte loše prehrambene navike i potražite savjet liječnika ako se simptomi pogoršaju. S pravim planom, možete ponovno uživati u životu bez nelagode i opustiti se što vas ne ‘muče’ stalni i nekontrolirani vjetrovi.

Često postavljana pitanja

1. Koliko često se smatra normalnim imati vjetrove u crijevima?
Normalno je imati nekoliko vjetrova dnevno, ali stalni i nekontrolirani vjetrovi su indikacija za provjeru s liječnikom.

2. Kako mogu znati je li moja prehrana uzrok mojih stalnih vjetrova?
Vođenje prehrambenog dnevnika može vam pomoći otkriti veze između hrane koju jedete i pojavljivanja vjetrova. Stalni i nekontrolirani vjetrovi mogu se u puno slučajeva kontrolirati, ako se hranite zdravo.

3. Mogu li stalni vjetrovi biti povezani s drugim zdravstvenim problemima?
Da, mogu biti povezani s drugim gastrointestinalnim problemima poput sindroma iritabilnog crijeva ili disbioze crijevne flore. Liječnik može obaviti daljnje testove za potvrdu dijagnoze

Što su simetikon i aktivni ugljen?

Simetikon je spoj koji se koristi za razbijanje mjehurića plinova u želucu i crijevima, čime pomaže u smanjenju nadutosti trbuha. Također, može biti dobra pomoć ako vas muče stalni i nekontrolirani vjetrovi. Djeluje tako da smanjuje napetost površine mjehurića plinova, olakšavajući njihovo razbijanje i eliminaciju iz tijela.

Aktivni ugljen je tvar koja veže na sebe toksine, plinove i mikroorganizme, zajedno s njihovim toksinima, te ih izlučuje iz tijela putem stolice. Aktivni ugljen se često koristi kao pomoć kod nadutosti.

Ovi proizvodi, simetikon i aktivni ugljen, često se koriste kao sredstva za olakšavanje problema s nadutošću, plinovima i probavom.

Doznajte više na Simaktiv tablete sa aktivnim ugljenom i simetikonom

A svoju kutijicu Simaktiva možete naručiti na ljekarnaonline.hr

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Zanimljivosti