Stres kao uzrok nadutosti

Nadutost (napuhnutost) je vrlo neugodno stanje koje samo po sebi nije alarmantno, ali može ukazivati na potencijalno stanje u tijelu na koje treba obratiti pažnju. Uzroci nadutosti mogu biti različiti, kao što su: alergije, netolerancija na neku vrstu hrane, ali postoji i nadutost od stresa.

Nadutost se očituje osjećajem pritiska u želucu, a uzrok nadutosti ne mora uvijek biti povezan s hranom i pićem. Tvrd i napuhan trbuh najčešće prati problem s probavom te pojava grčeva i plinova.

Kako i zašto stres izaziva nadutost?

Stres može uzrokovati mnoge probleme u tijelu, a jedan od njih je i nadutost. Mnogi ljudi pate od nadutosti uzrokovane stresom jer je želudac poznat i kao naš “drugi mozak”, pa stresne situacije prvo uzrokuju želučane probleme.
Stresne situacije mogu dovesti do usporene probave, nakupljanja bakterija u želucu i crijevima te nadutosti.

Kako ublažiti osjećaj nadutosti izazvan stresom?

Za ublažavanje simptoma nadutosti možete voditi računa o hrani i piću koje pijete, kako ne bi dodatno nadražili želudac. Izbjegavajte gazirana pića, kao i ona s umjetnim zaslađivačima. Kava, jaki začini i žvakaće gume također mogu pogoršati nadutost. Neke namirnice (kupus, cvjetača, grah, leća, luk, mliječni proizvodi itd.) mogu povećati pojavu plinova u želucu i pogoršati postojeći problem.

Ako patite od nadutosti, duboko disanje može ublažiti ove simptome. Savjetuje se i sporije žvakanje hrane kao i unos većih količina tekućine. Kamilica, đumbir, začin i kim dobri su prirodni saveznici u borbi protiv nadutosti.

Simaktiv – rješenje za nadutost

Danas na tržištu možete pronaći i veliki izbor proizvoda koji također mogu ublažiti simptome nadutosti i tako poboljšati kvalitetu vašeg života. Budite oprezni pri odabiru. Nisu svi preparati jednako kvalitetni.

Simaktiv je inovativni medicinski proizvod u obliku dvoslojne tablete protiv nadutosti i nadutosti. Namijenjen je odraslima i djeci starijoj od 14 godina. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, Simetikonu i Aktivnom ugljenu, Simaktiv djeluje dvostruko. Osim što razgrađuje plin u crijevima, u najvećoj mogućoj mjeri zaustavlja vjetrove.

Zanimljivosti