Bolovi u leđima kao posljedica nadutosti?

Bolovi u leđima nije učestali simptom povezan sa sindromom iritabilnog crijeva, ali se može pojaviti kada tanko i debelo crijevo počnu zauzimati veliko područje – preko tri četvrtine želuca.

Kako su povezani bolovi u leđima i sindrom iritabilnih crijeva?

Bolovi u trbuhu i u crijevima mogu se osjetiti u prednjem i stražnjem djelu tijela, odnosno izvan specifičnog zahvaćenog područja. Ovaj fenomen poznat je kao prenesena bol i jedno je od objašnjenja zašto se bolovi iritabilnog crijeva mogu osjetiti i u leđima.

Veza između bolova u leđima i iritabilnog crijeva nije do kraja razjašnjena, no nelagoda je najvjerojatnije posljedica grčeva u raznim dijelovima debelog crijeva koji se prenose na leđa.

Fizičko rastezanje zida crijeva, koje je učestalo u slučaju zatvora, također može biti uzrok bola. Isto tako, može se dogoditi da su receptori za bol u crijevima preosjetljivi i nepotrebno reagiraju na različite vrste hrane ili pražnjenja crijeva.

Ako je vaša bol u leđima posljedica nervoznog crijeva, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ublažili simptome:

  • Vježbanje – tijekom vježbanja krv se preusmjerava na vaše skeletne mišiće, čime se uklanja pritisak iz crijeva što im omogućuje da povrate smirenost i stabilnost.
  • Vodite dnevnik – zabilježite sve simptome koje imate i razmislite što bi ih moglo uzrokovati. Je li to određena vrsta hrane ili životna situacija? Pokušajte utvrditi uzrok.
  • Tehnike opuštanja – tehnike mentalnog opuštanja mogu odvratiti vašu pažnju, a fizičke mogu omogućiti da krv putuje u druge dijelove tijela, oslobađajući pritisak od bolnih leđa.

Danas na tržištu možete pronaći i mnoge proizvode koji mogu ublažiti probleme uzrokovane sindromom iritabilnog crijeva.

Zašto bi Simaktiv trebao biti vaš izbor?

Simaktiv je inovativni medicinski proizvod u obliku dvoslojne tablete koja počinje djelovati u želucu za 15 minuta, gdje se oslobađa 50% djelatnih tvari. Drugi sloj tablete nastavlja djelovati u crijevima, gdje oslobađa preostalu količinu aktivnih tvari tijekom jednog sata.

Simktiv je kombinacija dviju djelatnih tvari u jednoj tableti, simetikona i aktivnog ugljena. Zahvaljujući njihovom zajedničkom djelovanju, podrigivanje se smanjuje, nadutost, bol u trbuhu i grčevi nestaju i smanjuje se količina plinova u crijevima.

Zanimljivosti