Nadutost i vjetrovi – znate li koji su mogući uzroci?

nadutost i vjetrovi
Nadutost i vjetrovi su česti problemi koji se javljaju u probavnom sustavu. Mogu biti neugodni i uzrokovati nelagodu, ali obično nisu ozbiljni. Evo nekoliko mogućih uzroka nadutosti i vjetrova:
  1. Prejedanje: Prejedanje može uzrokovati povećanu proizvodnju plinova u probavnom sustavu, što može dovesti do nadutosti i vjetrova. Pokušajte jesti umjerene porcije hrane i izbjegavajte prejedanje.

  2. Gutljaj zraka: Ako brzo jedete ili pijete, možete gutati više zraka, što dovodi do nakupljanja plinova u crijevima. Pokušajte jesti polako i temeljito žvakati hranu kako biste smanjili unos zraka.

  3. Prehrambene navike: Neke namirnice mogu uzrokovati povećanu proizvodnju plinova u probavnom sustavu. To uključuje mahunarke (grašak, leća, grah), kupusnjače (kupus, brokula, cvjetača), luk, papriku, gazirana pića, alkohol i većinu proizvoda koji sadrže umjetna sladila. Pokušajte pratiti koje namirnice mogu izazvati nadutost i konzumirati ih umjereno.

  4. Laktozna intolerancija: Ako imate problema s probavom laktoze (šećera prisutnog u mlijeku i mliječnim proizvodima), to može uzrokovati nadutost i vjetrove. Pokušajte neko vrijeme izbjegavati mliječne proizvode ili koristite enzimsku terapiju za laktozu kako biste poboljšali probavu laktoze.

  5. Crijevne infekcije: Infekcije probavnog sustava, poput gastroenteritisa, mogu uzrokovati nadutost i vjetrove. U takvim slučajevima, simptomi obično prolaze sami od sebe u roku od nekoliko dana, no svakako budite na oprezu i konzultirajte svog liječnika ako se ne osjećate dobro. Važno je i piti dovoljno tekućine kako biste izbjegli dehidraciju.

Ako su nadutost i vjetrovi kod vas učestali ili ih prate drugi ozbiljniji simptomi poput jakih bolova, promjena u stolici ili gubitka apetita, preporučujemo vam da se svakako obratite svom liječniku radi daljnje dijagnoze i liječenja.

Simaktiv i aktivirani ugljen

Zahvaljujući djelovanju djelatnih tvari simetikon i aktivni ugljen, uz Simaktiv mogu se smanjiti nadutost i vjetrovi, podrigivanje, osjećaj da vam želudac postaje mekši, sa manje grčeva i manje nadutosti. Doznajte više na >> Simaktiv tablete sa aktivnim ugljenom i simetikonom

Svoju kutijicu Simaktiva možete naručiti na ljekarnaonline.hr

Zanimljivosti