Nadutost u trudnoći

nadutost u trudnoći

Jedna od neugodnih pojava – nadutost u trudnoći – obično dolazi uz prekomjerno stvaranje plinova u crijevima. Riječ je o učestalom problemu kod trudnica, koji se inteziviraju ako je žena i prije trudnoće imala problema sa probavom, poput “lijenih” crijeva.

Koji su onda glavni uzroci nadutosti i plinova u trudnoći?

Gutanje zraka

Kako dijete u maternici raste, tako je i dah trudnice kraći, pa često dolazi do “gutanja” zraka što dovodi do pojave plinova a potom i nadutosti.

Ishrana određenim namirnicama

Plinove i nadutost u trudnoći može uzrokovati ishrana neadekvatnim namirnicma. Preporučuje se izbjegavanje i smanjenje unosa slijedećih namirnica što uključuje grah, luk, kupus, kelj, cvjetaču, brokulu, kukuruz, kruške, jabuke, šljive, breskve, mlijeko i mliječne proizvode, gazirana pića itd.

Povećana količina progesterona

Nadutost i prekomjerno stvaranje plinova može uzrokovati i pojačano lučenje progesterona tijekom trudnoće, koji opušta mišiće i crijeva. K tome, probava u trudnoći još više usporava, pa crijeva sporije rade i sporije izbacuju plinove što dovodi do nadutosti.

Povećana maternica

Rast maternice za vrijeme trudnoće dovodi do fizičkog pomicanja crijeva, što dodatno usporava probavu, smanjuje izbacivanje plinova te uzrokuje nadutost i zadržavanje neugodnih plinova.

Nadutost u trudnoći i plinovi mogu biti i uobičajeni simptomi u trudnoći koji se javljaju zbog promjena u probavnom sustavu i hormonskoj aktivnosti. Zbog toga neki od uzroka nadutosti i plinova u trudnoći mogu biti i:

Povećana apsorpcija vode: Tijekom trudnoće, tijelo zadržava više vode, što može dovesti do povećane apsorpcije vode u crijevima. To može uzrokovati nadutost.

Povećana potrošnja hrane: Tijekom trudnoće, žene su sklone povećati unos hrane, što može dovesti do povećane proizvodnje plinova u crijevima.

Intolerancija na hranu: Trudnice mogu razviti intoleranciju na određene namirnice, što može uzrokovati nadutost i plinove.

Rješenje za sve navedene probleme je Simaktiv – riječ je medicinskom proizvodu u obliku tablete koja dvostrukim djelovanjem (Simetikon i Aktivni ugljen), smanjuje nadutost, nastanak plinova i neugodne vjetrove. Nakon savjetovanja sa liječnikom, Simakitv mogu koristiti trudnice i dojilje. Svoju kutijicu kupite odmah na ljekarnaonline.hr

Zanimljivosti