Ultrazvučni pregled abdomena i Simaktiv

Ultrazvučni pregled abdomena je osnovna radiološka metoda za pregled organa abdomena. Često se koristi prvenstveno zbog svojih prednosti, a to su neinvazivnost, odsutnost zračenja i mogućnost ponavljanja pregleda prema potrebi. Učestalost pregleda omogućuje praćenje patoloških promjena trbušnih organa, ponavljanje pregleda u skladu s kliničkom slikom i bez izlaganja bolesnika rendgenskim zrakama, kao u slučaju pregleda klasičnim RTG metodama ili MSCT skeniranjem.

Nema nuspojava, te je kao takva metoda izbora za djecu i trudnice.

Kako bi pregled bio što uspješniji i dao potrebne podatke o pregledanim trbušnim organima, neophodna je pravilna priprema za pregled. Glavni problem kod pacijenata koji dolaze na ultrazvučni pregled abdomena je prisutnost plinova u želucu i crijevima, koji smanjuju sposobnost vida organa.

Koncentracija plinova posebno je izražena u području epigastrija, gdje se nalazi projekcija gušterače koja je često nedostupna pregledu, te cjelokupna projekcija debelog crijeva koja može zamaskirati okolne strukture. Želučani plinovi nastaju zbog poremećaja crijevne peristaltike koja je uglavnom usporena, problema s probavom, preosjetljivosti na određene vrste hrane i prekomjernog unosa hrane.

Bolesnicima su davane tablete simetikona za pripremu za pregled. Primjenom ovih preparata došlo je do poboljšane pripreme za ispitivanje, ali je uočeno zaostajanje plinova u poprečnom stupu uz maskiranje okolnih struktura.

Pacijentima je predloženo korištenje Simaktiv tableta. Simaktiv tablete sadrže simetikon, organski spoj koji uklanja plinove, i aktivni ugljen, koji je crijevni adsorbens. Uloga aktivnog ugljena je da veže i odstranjuje toksine i plinove iz crijeva kroz stolicu.

Pravilnom upotrebom četiri Simaktiv tablete tijekom dana, dvije nakon glavnih obroka, pacijenti su smanjili osjećaj nadutosti kao rezultat smanjenja plinova u želucu i crijevima. Ultrazvučni nalaz dao je potpunu informaciju bez prisutnosti plinova koji smanjuju kvalitetu pregleda trbušnih organa, prvenstveno u pregledu gušterače.

Osim smanjene nadutosti, pacijenti su primijetili smanjeno podrigivanje, normalizaciju probave i ublažavanje bolova u trbuhu, a Simaktiv je, osim pripremne uloge u pregledima trbuha, pokazao i značajan terapijski učinak.

Zanimljivosti