Nadutost i plinovi u trbuhu

Zašto nam je neugodno razgovarati o nadutosti s liječnikom?

O problemu nadutosti i prekomjernom stvaranju plinova s liječnicima se rijetko razgovara, mada ova neugodna pojava nekad može biti važan simptom probavnih smetnji.

Bol, zatvor, proljev dovest će pacijenta liječniku, no plinovi i nadutost u želucu često su problemi s kojima su se pacijenti “pomirili”, pa o toj temi najčešće ne pričaju, misleći da je nerješiva.

Plinovi su normalna pojava tijekom probavnog procesa, ali ako se nakupljaju u crijevima i ako se ne mogu eliminirati, uzrokuju bol i nelagodu u želucu. To se često događa kod prejedanja, gutanja zraka tijekom jela i pića, žvakanja guma, konzumiranja određenih namirnica poput mahunarki, gaziranih pića, pržene i začinjene hrane, masne hrane, hrane bogate laktozom (mliječni proizvodi), proizvoda bez šećera koji sadrže umjetne dodatke (sorbitol, manitol) itd.

Potrebno je, prije svega, prepoznati hranu koja može biti razlog pojačane nadutosti, prilagoditi i korigirati prehranu, što u nedostatku ozbiljnijih razloga i zdravstvenih problema može biti dovoljno za rješavanje problema.

Treba znati da se hrana probavlja prvenstveno u tankom crijevu. Ono što nije probavljeno fermentira u debelom crijevu uz pomoć bakterija, gljivica i kvasaca. U tom procesu se proizvedeni metan i vodik izlučuju iz debelog crijeva, a ako to izlučivanje nije dovoljno, ako je popraćeno proljevom, zatvorom ili naglim gubitkom težine, potrebna je daljnja dijagnoza jer može biti povezana s ozbiljnijim stanjima kao što su kronične crijevne bolesti.

Ukoliko pacijenti odluče spomenuti problem nadutosti (napuhanosti) u liječničkoj ordinaciji, dobit će adekvatan savjet za korekciju prehrane, umjerenu i redovitu tjelesnu aktivnost (kretanje i hodanje), dovoljan unos tekućine, savjete o laganoj masaži trbuha u smjeru kazaljke na satu te da je poželjna upotreba određenih namirnica, poput jabučnog octa.

Uz korekciju higijensko-prehrambenog režima, za ublažavanje i uklanjanje plinova i nadutosti, preporuka za korištenje Simaktiva ubrzava rješavanje problema s nadutosti. Ovaj pripravak sadrži dvije komponente: 50 mg simetikona i 300 mg aktivnog ugljena. Djeluje vrlo brzo, za 15 minuta, tijekom probave hrane u želucu i produljuje djelovanje tijekom probave u tankom crijevu. Uzmite dvije tablete dva puta dnevno uz glavne obroke. Simaktiv ima svoju ulogu i preporučuje se u pripremi pacijenata za ultrazvučni pregled abdomena. Također se koristi kao dodatak pripremi za kolonoskopiju jer poboljšava čišćenje debelog crijeva i vidljivost pri pregledu te se u ovom slučaju koristi večer prije i ujutro na dan pregleda.

Stoga bi pacijenti trebali biti otvoreniji da bez odlaganja ukažu na sve svoje probleme, a liječnici spremniji pregledati i naučiti ono „neizgovoreno“ jer, vidimo, većina rješenja postoji, ali za to je potrebna dobra komunikacija i suradnja pacijenata i liječnika.


Zanimljivosti