Nadutost od hrane

Nadutost je danas vrlo čest problem koji se očituje osjećajem težine i tvrdog želuca. Nadutost može biti popraćena plinovima, grčevima i bolovima u trbuhu.

Do pojave nadutosti uzrokovane hranom najčešće dolazi zbog:

  • usporenog rada crijeva
  • prekomjernog unosa hrane
  • netolerancije na hranu
  • konzumiranja velikih količina gaziranih pića
  • unos velikih količina soli
  • konzumiranje velikih količina “brze hrane” kao i hrane s puno aditiva i sl.

Izbjegavajte hranu koja uzrokuje nadutost

  • Mahunarke – leća i grah vrlo su hranjive namirnice s puno vlakana pa često dovode do nadutosti. Konzumiranje manjih porcija mahunarki smanjit će nadutost.
  • Zeleno lisnato povrće – Brokula, kelj i kupus sadrže vrstu šećera koji fermentiraju u želučanoj kiselini i tako stvaraju jake plinove. Ovo povrće je vrlo zdravo i ne treba ga izbjegavati, ali kao i kod mahunarki, umjerenim unosom manjih porcija smanjit će se nadutost. Također, kuhanjem vlakna postaju mekša, što povoljno utječe na probavu.
  • Teška i kalorična hrana – Masti usporavaju proces probave, pa stoga teška, masna, začinjena hrana vrlo često uzrokuje nadutost.
  • Mliječni proizvodi – poznato je da intolerancija na laktozu uzrokuje nadutost. Laktoza je mliječni šećer koji čak 75% stanovništva teško probavlja.
  • Cjelovite žitarice – Vrlo su hranjive i bogate vlaknima, ali zbog ovih karakteristika lako mogu izazvati nadutost.
  • Gazirana pića – Ugljični dioksid koji se nalazi u gaziranim pićima najčešći je uzrok nadutosti.
  • Umjetni zaslađivači – sorbitol, manitol i ksilitol teško su probavljivi za tijelo, pa zbog fermentacije ovih šećera u crijevima dolazi do nadutosti.
  • Žvakaća guma – osim umjetnih zaslađivača koji se nalaze u žvakaćim gumama, zrak koji se guta prilikom žvakanja također dovodi do nadutosti.

Pravilno kombinirajte namirnice

Vrlo je važno izbjegavati kombinaciju namirnica koje zahtijevaju različite probavne procese, jer to usporava probavu i stvara plinove i nadutost. Izbjegavajte:

  • kombiniranje različitih proteina,
  • kombiniranje različitih ugljikohidrata,
  • kombiniranje ugljikohidrata s mesom.

Jedite sporije

Pokušajte odvojiti barem 30 minuta za obrok. Hrana se počinje probavljati već u usnoj šupljini, stoga je važno uzimati manje zalogaje i polako žvakati. Istraživanja su pokazala da je dugotrajno žvakanje hrane dovelo do bržeg osjećaja sitosti. Kada jedemo prebrzo i pohlepno, osim velike količine hrane, unosimo i veliku količinu zraka, što na kraju dovodi do nadutosti.

Manji, ali češći obroci

Dnevni unos kalorija najbolje je podijeliti na pet ili šest obroka , na taj način je najbolje kontrolirati razinu šećera u krvi i osjećaj sitosti. Manje porcije su također brže i lakše probavljive, pa ćete izbjeći nadutost.

Koju hranu trebate jesti kada se osjećate napuhano?

  • Krastavac – sadrži antioksidans koji smanjuje otekline i djelovanje upalnih enzima. Krastavac je također prirodni diuretik koji pomaže izbaciti višak vode iz tijela.
  • Probiotički jogurt – “dobre” bakterije su vrlo važne za normalnu i zdravu probavu, stoga je vrlo važno održavati njihovu prirodnu ravnotežu.
  • Čaj od mente i kamilice – mogu opustiti mišiće i tako olakšati osjećaj nadutosti.
  • Banana – smanjuje nadutost zbog konzumiranja slane hrane i sprječava zadržavanje vode. Sličan učinak imaju avokado, kivi, naranče i pistacije.
  • Đumbir – smanjuje želučanu kiselinu i opušta mišiće probavnog trakta.
  • Kurkuma – poznata su antibiotička svojstva kurkume, ali također vrlo dobro otklanja nadutost.

Zanimljivosti