Nadutost je danas vrlo čest problem koji se očituje osjećajem težine i tvrdog želuca. Nadutost može biti popraćena plinovima, grčevima i bolovima u trbuhu.
Do pojave nadutosti uzrokovane hranom najčešće dolazi zbog:
- usporenog rada crijeva
- prekomjernog unosa hrane
- netolerancije na hranu
- konzumiranja velikih količina gaziranih pića
- unos velikih količina soli
- konzumiranje velikih količina “brze hrane” kao i hrane s puno aditiva i sl.
Izbjegavajte hranu koja uzrokuje nadutost
- Mahunarke – leća i grah vrlo su hranjive namirnice s puno vlakana pa često dovode do nadutosti. Konzumiranje manjih porcija mahunarki smanjit će nadutost.
- Zeleno lisnato povrće – Brokula, kelj i kupus sadrže vrstu šećera koji fermentiraju u želučanoj kiselini i tako stvaraju jake plinove. Ovo povrće je vrlo zdravo i ne treba ga izbjegavati, ali kao i kod mahunarki, umjerenim unosom manjih porcija smanjit će se nadutost. Također, kuhanjem vlakna postaju mekša, što povoljno utječe na probavu.
- Teška i kalorična hrana – Masti usporavaju proces probave, pa stoga teška, masna, začinjena hrana vrlo često uzrokuje nadutost.
- Mliječni proizvodi – poznato je da intolerancija na laktozu uzrokuje nadutost. Laktoza je mliječni šećer koji čak 75% stanovništva teško probavlja.
- Cjelovite žitarice – Vrlo su hranjive i bogate vlaknima, ali zbog ovih karakteristika lako mogu izazvati nadutost.
- Gazirana pića – Ugljični dioksid koji se nalazi u gaziranim pićima najčešći je uzrok nadutosti.
- Umjetni zaslađivači – sorbitol, manitol i ksilitol teško su probavljivi za tijelo, pa zbog fermentacije ovih šećera u crijevima dolazi do nadutosti.
- Žvakaća guma – osim umjetnih zaslađivača koji se nalaze u žvakaćim gumama, zrak koji se guta prilikom žvakanja također dovodi do nadutosti.
Pravilno kombinirajte namirnice
Vrlo je važno izbjegavati kombinaciju namirnica koje zahtijevaju različite probavne procese, jer to usporava probavu i stvara plinove i nadutost. Izbjegavajte:
- kombiniranje različitih proteina,
- kombiniranje različitih ugljikohidrata,
- kombiniranje ugljikohidrata s mesom.
Jedite sporije
Pokušajte odvojiti barem 30 minuta za obrok. Hrana se počinje probavljati već u usnoj šupljini, stoga je važno uzimati manje zalogaje i polako žvakati. Istraživanja su pokazala da je dugotrajno žvakanje hrane dovelo do bržeg osjećaja sitosti. Kada jedemo prebrzo i pohlepno, osim velike količine hrane, unosimo i veliku količinu zraka, što na kraju dovodi do nadutosti.
Manji, ali češći obroci
Dnevni unos kalorija najbolje je podijeliti na pet ili šest obroka , na taj način je najbolje kontrolirati razinu šećera u krvi i osjećaj sitosti. Manje porcije su također brže i lakše probavljive, pa ćete izbjeći nadutost.
Koju hranu trebate jesti kada se osjećate napuhano?
- Krastavac – sadrži antioksidans koji smanjuje otekline i djelovanje upalnih enzima. Krastavac je također prirodni diuretik koji pomaže izbaciti višak vode iz tijela.
- Probiotički jogurt – “dobre” bakterije su vrlo važne za normalnu i zdravu probavu, stoga je vrlo važno održavati njihovu prirodnu ravnotežu.
- Čaj od mente i kamilice – mogu opustiti mišiće i tako olakšati osjećaj nadutosti.
- Banana – smanjuje nadutost zbog konzumiranja slane hrane i sprječava zadržavanje vode. Sličan učinak imaju avokado, kivi, naranče i pistacije.
- Đumbir – smanjuje želučanu kiselinu i opušta mišiće probavnog trakta.
- Kurkuma – poznata su antibiotička svojstva kurkume, ali također vrlo dobro otklanja nadutost.